Szolgálati idő, jövedelemigazolás katás egyéni vállalkozóknak

2023-10-13 22:58:43-kor,Kata kategóriában

Szolgálati idő

A KATA sok kötelezettségtől megkímél és sok adót/járulékot kivált, de sajnos egyik hátránya, hogy amikor az öregségi nyugdíj kiszámításához szükséges szolgálati időt kalkulálják, akkor bizony az egy év nem számít egy évnek minden esetben a KATÁ-snál. Vegyük a következő esetet: adott egy főállású egyéni vállalkozó, aki havonta 50.000 Ft adót fizet, akkor a teljes öregségi nyugdíj jogosultsághoz neki nem 20 év szolgálati idővel kell rendelkeznie, hanem 43 évvel (ez az eredeti cikk megírásakor, azaz 2018-ban még 29 év volt!).

Ez a következő törvényi feltétel miatt él (1997. évi LXXXI. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról, 39. §):

Ha egyéni vállalkozóként az ellátások alapjaként figyelembe vehető összeg nem éri el a mindenkori minimálbér összegét, akkor a nyugdíjnál figyelembe vehető szolgálati idő arány = ellátások alapja/mindenkori minimálbér.

Tehát jelenleg havi 50.000 Ft-os KATÁ-nál: 108.000 Ft/232.000 Ft = 47% --» 365 nap helyett 170 nap vehető figyelembe szolgálati időként (ez az eredeti cikk megírásakor, azaz 2018-ban még 250 nap volt!).

Ez nem azt jelenti, hogy egy ledolgozott év kevesebbnek számítana egy katá-s vállalkozónál, hiszen a nyugdíjjogosultsághoz figyelembe vehető szolgálati idő számításánál nála is egy év ugyanúgy egy évnek számít. A különbség a nyugdíj összegének számításában van, mint ahogyan ebben a tájékoztatóban is lehet olvasni.​

Mint mindig, itt is érvényes, hogy a legbiztosabb megoldás öregkorunkra az, ha előre gondoskodunk róla fix összegű havi saját megtakarítással.​

Jövedelemigazolás​

Ha hitelfelvételhez vagy pályázat benyújtásához jövedelemigazolásra van szükséged, akkor azt a NAV-tól kérheted online kérelem útján.

Erre az esetre is igaz, hogy sajnos nem mindig a számodra előnyös számokkal fog dolgozni az adóhatóság, azaz:

jövedelemigazolásban szereplő jövedelem = árbevétel x 60%.​


Ha kérdésed merülne fel a könyveléssel kapcsolatban, várom jelentkezésed!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.